Vitamina D, ”vitamina minune”

Vitamina D este o vitamina cunoscuta, numita si ” vitamina soarelui ” este un ingredient hrănitoar, care are o  mare influenta asupra organismului uman. Vitamina D este o parte esenţială a osului uman, care ajuta la absorbtia de calciu din organism.Este considerata o vitamină-minune care să previne apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei.
Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. Statisticile arata ca mai mult de jumatate din populatie are deficit de vitamina D, existand tari unde 8 din 10 persoane au acest deficit. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.
Vitamina D3 este obţinut prin piele după expunerea la lumina soarelui .În sezonul estival, acest lucru este uşor de obţinut dacă pur şi stam la soare minimum 15 minute. De asemenea, acest lucru se găsesc în mod natural în multe alimente. În unele ţări, anumite alimente, cum ar fi laptele, untul si faina sunt imbogatite cu vitamina D.
Vitamina D este disponibila  sub formă de comprimate. Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele , ciupercile , sunt o parte importantă a dietei pentru persoanele care au un deficit de aceasta vitamina.
Deficientele de vitamina D


Rahitismul- Este cel mai frecvent simptom de deficienta de vitamina D la copii. Ca un semn de deficit de vitamina D, sunt oasele slăbite ,mineralizarea ţesutului osos, ceea ce duce la oase moi și deformate.


Osteoporoza - osteoporoza apare atunci cand cantitatea de minerale din OS este la mai mica de un anumit nivel şi oasele tale sunt fragile şi vulnerabile. Aceasta se manifesta mai ales femei in perioada de menopauza.


Depresia si oboseala - potrivit oamenilor de ştiinţă este rezultatul lipsei de vitamina D este depresia. Ei susţin că din cauza urbanizarii, lumina soarelui nu este suficienta pentru piele,fiind redusa cu 25 %.  Mulţi oameni suferă în timpul iernii din cauza soarelui insuficient.Vitamina D joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea cerebrală, iar studiile confirmă că administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei.


Hiperparatiroidism - Hipocalcemia, nivelul scazut de calciu , conditionat de  vitamina D , duce în cele din urmă  la hiperparatiroidism.


Obezitate - E demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este extrem de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba.
Nu este totuşi evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.


Hipertensiune arterială - lipsa de vitamina D este unul din factorii care pot duce la hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.


Cancer - Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii.
În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim aliemtnar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele normale şi cădem pradă sedentarismului


Lista nu este completă, simptome ar putea fi: dureri cronice, diabetul, scleroza multipla si boli de inima. În cazul în care medicul recunoaşte lipsa de vitamina D drept cauza a simptomelor, tratamentul, în majoritatea cazurilor este foarte simplu... Medicul dumneavoastră vă va da un supliment de vitamina D şi  va recomanda terapia adecvată de tratament pentru simptomele respective. Deoarece unele dintre aceste simptome şi boala sunt foarte grave, este o idee bună pentru a se asigura că aveţi suficient de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, alimente bogate în vitamina D si / sau suplimente cu vitamina D .Uleiul de peste este o sursa importanta de vitamina D.

  Produsul a fost adaugat in cos